Leikkausten hopeareunus

Sixpackin kaavailemien leikkausten isoimpien häviäjien puhemiehet ovat kommentoineet leikkauksia. Lasten oikeuksia edustava Lapset eivät voi äänestää – järjestön puheenjohtaja Sikku Lappi sekä Seniorit elävät vielä – toimikunnan vastaava pääseniori Masi Venha ovat varovaisen positiivisia tulevaisuuden suhteen.

Lappi aloitti leikkauksien mahdollisista syistä kommentoimalla veroparatiisissa majailevista varoista. “Me kaikki tiedämme, että veroparatiiseissa majailee triljoonia euroja veroja karussa, mutta emme tiedä kuinka paljon noista triljoonista on Suomesta karanneita euroja. Olemme kuitenkin vakuuttuneita hallituksen toimista taistella tätä niin sanottua verosuunnittelua vastaan.” Venha jatkoi Lapin ajatusta: “Nämä tämän hetken hallituksen paniikkiratkaisut ovat varmasti vain toimi lisäajan ostamiseksi. Kuten Presidentti Niinistö sanoi radiohaastattelussa, nyt on tärkeää, että tehdään jotain. Meillä on luottoa hallitukseen, että nyt alkaa sen kuuluisan jaettavan kakun laajentaminen ja aletaan tosissaan, Euroopan tasolla, taistelemaan Offshore-varojen köyhdyttävää vaikutusta vastaan.”

Kummankin järjestön päämiesten puheissa vilahtelee Tax Justice Networkin 2012 vuoden raportti veroparatiiseihin kätkettyjen omaisuuksien määrän arviosta. Raportin mukaan globaalisti veroparatiiseihin on kätkettynä 21-30 triljoonaa dollaria riihikuivaa bittirahaa. Muita varantoja, kuten kultaa, ei ole arvioon vielä edes laskettu. Erityisen toiveikkaiksi puheenjohtajat teki raportin arvio näiden kätkettyjen rahojen vaikutuksista kehittyneiden valtioiden velkaantumiseen.

“On toisaalta erittäin mukava lukea, että nopeiten velkaantuvat kehittyneet maat olisivat itse asiassa plussalla, jos verorahojen pako veroparatiiseihin estettäisiin. Nyt kun meillä on raportti asiasta ja vähän selkänojaa kansanedustajille ja ministereille, niin luotan kansakuntamme päättäjien pystyvän tekemään jotain piilotetuilla varoille.” pohti Lappi, ja sama toivo elää Venhankin ajatuksissa: “Eiköhän me yhdessä tämä hoideta. Jokaisen kehittyvän maan päättäjä tietää ongelman, tuntee ongelman laajuuden ja mahdollisen vaikutuksen verotuloihin, niin en usko päättäjien kauaa makaavan laakereillaan. Hommahan on aivan pihvi.”

Puheenjohtajat ovat siis vakuuttuneita, että nykyiset leikkaukset ovat vain hämäystä, hetken mielipuolinen päätös ostaa lisää aikaa veroparatiiseihin valuvien rahojen pysäyttämiseksi. “Olin juuri puheilla erään suuren puolueen edustajan kanssa ja kävi ilmi, että eduskunnassa tehdään niskahartiavoimin töitä asian suhteen. On perustettu ainakin kolme eri näkökulmista ongelmaa tarkastelevaa työryhmää. Erityisesti pienten puolellle julistautuneet ovat huolissaan asiasta, ja pientä positiivista alavirettä on kuultavissa keskeltä ja miksei oikealtakin. Eiköhän kakku lähde pian laajenemaan.” Venha maalaili.

Kysyttäessä, miksei mitään konkreettista ole vielä tehty vaikka raportin julkaisemisesta on kulunut jo vuosi ja raportti sai suurta huomiota jokaisessa isossa mediassa, saatiin vastaukseksi selittelyjä valtiomiesten kiireistä ja vähäisestä ajasta taklata kansakuntien isoimpaan kysymykseen veropohjan laajennuksesta. Asia ei kuulemma ole päättäjien käsissä suoranaisesti. Pitää ensin saunottaa ja kahvittaa muutamat toimitusjohtajat ja rahoituslaitosten päättäjät ennen kuin asiaa saadaan kunnolla eteenpäin. Puheenjohtajien mukaan nyt pitää katsoa pitkällä tähtäimellä, mutta valoa on vuoren varmasti nähtävissä tunnelin päässä. Valtion harjoittama vaino keskiluokkaa, lapsia ja vanhuksia kohtaan on näillä näkymin jo päättymässä veropakolaisten joutuessa pian vastaamaan piiloitteluistaan. Mitään kattavaa vastausta kumpikaan osapuoli ei osannut antaa kysymykseen, miksi toimitusjohtajat ja rahalaitokset pitäisi voidella, jos toiminta tervehdyttäisi valtion verokantaa merkittävästi. Väitös demokratian mädättyneisyydestä kuitenkin torjuttiin tuoreeltaan kummassakin järjestössä. Se on vain politiikka, vastattiin.

”Eikös ministerit kuitenkin yhessä voi päättää, että verokikkailu päättyy nyt ja rikkaidenkin tulee maksaa veroa? Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla saada rikkaatkin maksamaan veroja. Joutuvathan he ajoittain vankilaankin.” kommentoi Venha haastattelun lopuksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s